Kumlama Nasıl Yapılır?

Kumlama nedir? Kumlama nasıl yapılır? sorularının cevabı için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Kumlama uygulaması; çeşitli yüzeylerde biriken pas, toz, kir gibi istenmeyen maddelerin temizlenmesidir. Özellikle tanklar, borular, çelik konstrüksiyon vb. metal yüzeyler kumlama uygulaması ile temizlenmektedir. Bu uygulama, aynı zamanda beton, mermer ve ahşap yüzeylerde de eskitme ve kaydırmazlık amaçlı kullanılır.

Kumlama kumu, yüksek basınçla yüzeye püskürtülür. Kumlama uygulaması, yüzeye çarpan kumun, yüzeyi temizleyip pürüzlü hale getirmesidir. Kumlama uygulaması için farklı malzemeler kullanılır. Bu malzemeler, istenilen yüzey kalitesine göre değişiklik gösterir.

Kumlama Kumu Malzemeleri

Kumlama malzemeleri, kuma benzeyen, kum tanesi kadar küçültülen maddelerdir. Kullanım yerine ve alanına bağlı olarak çeşitli malzemeler geliştirilmiştir. Bunlar:

Bazalt Kum

Çok tozutma yapmadığından dolayı genellikle kapalı ortamlarda kumlama yapılacağı zamanlarda tercih edilir. En önemli özelliklerinden biri geri dönüşümlü olarak kullanılabilmesidir.

Grit Kum

Ana maddesi demir cürufudur. Bazalt gibi az tozutma yapan kumlama malzemeleri arasındadır. Kumlama gücünün yüksek olması, zorlu yüzeylerin temizlenmesini sağlar.

Silis Kum

Genellikle ucuz olduğu için tercih edilir. Deniz kumuna benzer yapısı vardır. Rengi ise genellikle beyaz, gri veya bejdir.

Kuvars Kum

Cam, seramik, yapı malzemeleri gibi birçok sektörde kullanılan kuvars, endüstriyel kum olarak da üretilir. Kumlama işlemlerinde sıkça tercih edilen malzemelerden biridir.

Kumlama Çeşitleri

Otomatik ve manuel olmak üzere iki çeşit kumlama uygulaması vardır.

Otomatik Kumlama

Üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış çelik konstrüksiyon malzemelere veya çok az kaynak işlemi uygulanmış çelik malzemelere uygulanan işlemdir. Büyük ve orta ölçekli malzemelerin operatör olmaksızın hızlıca kumlanması amacı ile üretilen makinelerdir. Hızlı olmasının yanı sıra seri imalata yönelik olması en önemli avantajlarından biridir.

Manuel Kumlama

Seyyar kumlama olarak da bilinir. Genellikle büyük malzemelerin kumlanması içi tercih edilir. Kumlama makinesi, hortum, kompresör gibi birçok ekipmanla birlikte kullanılır. Ekipmanlar, kumlama yapılacak olan alana taşınır. Çok fazla toz çıkardığından dolayı uygun koruyucu ekipman ile kullanmak gereklidir.

BF Blast, kumlama işleminin kaliteli ve pratik olmasını sağlayan kumlama makinesi çeşitleri imal etmektedir. Kumlama makinesi çeşitlerini incelemek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kumlama Nasıl Yapılır?” başlıklı makalemizden memnun kaldıysanız Kumlama Uygulaması ile İlgili Her Şey başlıklı makalemize de göz atabilirsiniz.

İletişime geçin

Teknolojik Çözümler

Açık iletişime inanır, insanlara değer verir ve teknolojimiz ile fark yaratırız. Teknoloji ve çözümlerimiz hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.