Kumlama makinası nedir? Ne işe yarar? Sorularının cevabı için makalemizi okuyabilirsiniz.
Pürüzlü bir yüzeyin düzeltilmesi veya pürüzsüz yüzeyin pas, toz ve kirden arındırılması amacıyla kumlama işlemi gerçekleştirilir. Kumlama işlemini gerçekleştirebilmek için kumlama makinası kullanılmaktadır.
Kumlama işlemi uygulanan mermer, kaymaz bir son katın gerekli olabileceği projelerde dış cephe kaplaması amacıyla kullanılabilmektedir. Aynı zamanda korniş ve yaşların bakımında, gerekli restorasyonlarda, korunma işlemlerinin uygulama hazırlıklarına yüzeylere kapsamlı bir temizlik sağlaması için de tercih edilmektedir.
Kumlama işleminin gerçekleşmesi için kullanılan kumlama makinası, ihtiyaca uygun farklı ölçü ve boyutlarda imal edilmektedir.
Yüksek basınç aracılığıyla kumun, yüzeye çarpıtılmasıyla kumlama işlemi gerçekleşir. Yüksek basınç yüzeyde yer alan kiri, pası, tozu ve pürüzleri ortadan kaldırır.
Kumlama uygulaması yapılırken ortam koşulları göz önünde bulundurulur. İşlem açık havada gerçekleşiyorsa kumlama kazanları da kullanılabilir.
Yapılacak olan kumlama işleminin hangi yüzeyde uygulanacağı, makinanın çeşidi ve özellikleri kumlama makinası fiyatlarının belirleyici ölçütleridir. Bu ölçütlere göre makine fiyatları değişiklik gösterir.
İşlemin gerçekleştirileceği yüzeye ve kumlama makinasının özelliklerine bağlı olarak kumlama işleminde kullanılan malzemeler değişiklik göstermektedir. Kumlama için silis kum, cam kürecik, çelik bilya, çelik grid, kuvars maddeleri tercih edilmektedir.
Hassas kumlama işlemi söz konusu olduğunda silis, sert ve güçlü yüzeylerin kumlanması gerektiğinde ise grid en uygun malzeme seçimidir.
Tercih edilen bir diğer malzeme de bazalttır. Bazalt, en az tozuma yapan malzemedir ve kapalı ortamlarda, kumun geri dönüşümlü bir şeklide kullanılabileceği alanlarda kullanılmaktadır.
Kumlama uygulaması otomatik ve manuel yani seyyar olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir.
Üzerinde kaynak veya kesme yapılmamış çeliklerin kumlanması genellikle otomatik kumlama makineleriyle yapılmaktadır. Otomatik kumlama, hızlı ve ekonomiktir. Ancak yerinde kumlama yapılması gereken çelik köprü veya yakıt tankı gibi malzemelerin kumlanma işlemini gerçekleştirememektedir.
Genelde büyük malzemeler olmak üzere her türlü malzemede uygulanmaktadır. Otomatik kumlamanın yapılamadığı durumlarda da seyyar kumlama yapılmaktadır. Çekek yerlerde, marinalarda, ahşap teknelerde uygulanmaktadır. Toz çıkmasını engellemek için sulu kumlama taktiği kullanılmaktadır.
“Kumlama Makinası Nedir? Ne İçin Kullanılır?” başlıklı makalemizden memnun kaldıysanız Kumlama Makinası Çeşitleri Nelerdir? başlıklı makalemize de göz atabilirsiniz.