Boya sökme, yüzey temizleme gibi uygulamalara kumlama işlemi adı verilir. Kumlama işlemi, kumlama makinası aracılığıyla gerçekleştirilir.
Kumlama makinası sayesinde yüzeyler boyamaya, cilalanmaya veya yeniden kullanıma hazır hale getirilir.
Her yüzeyin çeşidine, boyutuna ve özelliklerine göre farklı kumlama makinaları imal edilmektedir.
BF Blast, her ihtiyaca uygun olacak şekilde yüksek kaliteyle kumlama makinası imal ederek teknolojiye ayak uyduran çözümler sunar.
BF Blast bünyesinde yer alan kumlama makinası çeşitleri:
Kumlama makinası çeşitleri ile ilgili makalemize göz atarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Kumun yüksek basınç ile yüzeye çarpıtılması işlemi kumlama işlemidir. Yüzey üzerinde yer alan toz, kir, pas gibi istenmeyen maddelerin temizlenmesini sağlar.
Açık alanda kumlama işlemi yapılabilmesi için kumlama kazanları veya makineleri kullanılır. Tersanelerdeki gemiler veya büyük yapıların kumlanması açık sistemlerle gerçekleştirilir.
Orta boy parçalar için kumlama kabinleri mevcuttur. Yüzey temizliği bu kabinlerin içerilsinde yapılır.
Metal, cam ya da mineral esaslı aşındırıcı malzemeler kumlama makinelerinde kullanılabilir. Kumlanacak alanın cinsine, boyutuna, malzemesine göre kumlama makinesi çeşidi değişiklik gösterir. Makinenin özelliklerine göre kumlama için malzemeler değişebilir.
Kumlama işlemi gerçekleşirken nozul ve nozul tutucu, eldiven, maske gibi koruyucu malzemeler kesinlikle kullanılmalıdır. Bu, güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Paslanmaz çelik bilya, çelik grid, cam kürecik, alüminyum oksit bilya, kuvars gibi aşındırıcı malzemeler, kumlama sarf malzemeleri olarak kullanılabilir. Hafif basınçla gerçekleştirilecek olan işlemler için siis kum kullanılması idealdir. Yüzeyin bozulmasını engeller.
Yüksek basınç gereken yüzeyler için ise grid malzemesi idealdir. Demir artığı olarak da bilinen grid, genellikle büyük ve sert yüzeylerin kumlama işleminde kullanılır.